Webzinner
Auto

Leaseauto: ook voor de particulier

Wanneer je toe bent aan een nieuwe lease auto zijn er meerdere manieren om die auto te financieren. Je kunt natuurlijk gewoon een nieuwe of een tweedehands auto kopen. Maar een leaseauto behoort ook tot de mogelijkheden. Dit houdt het in dat je over een bepaalde periode elke maand een van tevoren vastgesteld leasebedrag betaalt. In ruil ‘krijg’ je een auto die je na die periode weer inlevert. Je wordt geen eigenaar van de auto, deze blijft in eigendom van de leasemaatschappij. Het maandbedrag is afhankelijk van de cataloguswaar per auto en de opties die je kiest.  

Leasen privé ook in Nederland in opkomst

Waar in veel landen zoals in de Verenigde Staten en Engeland leasen de normaalste zaak is en het kopen van een auto van de eerste plaats heeft verdreven, zien we in Nederland dat privé leasen ook aan populariteit toeneemt. Leasen heeft dan ook de nodige voordelen; de leasemaatschappij neemt je bijna alle rompslomp uit handen (onderhoud, administratie en verzekering). Je hebt geen aanzienlijk beginkapitaal nodig om een auto in zijn geheel te betalen. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting. Als laatste zijn, buiten de benzinekosten, de maandlasten van te voren precies bekend.

Nadenken en overwegen

Er zijn wel een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Zo rekenen sommige leasemaatschappijen bovenop de leasekosten per maand ook nog, apart, een kilometervergoeding. Vaak zetten leasemaatschappijen ook een maximum op het aantal kilometers dat per jaar mag worden gereden; elke kilometer daarboven heeft een extra prijs die je moet betalen. Wees je ervan bewust dat er vaak aanzienlijke boetes staan op het tussentijds opzeggen van het leasecontract. Als laatste heb je bij veel leasemaatschappijen heb je de mogelijkheid om de auto na de leaseperiode over te nemen tegen betaling van een bepaalde restwaarde van de auto.

Voor meer info : Leaseauto: ook voor de particulier