Webzinner
Image default
Auto's en Motoren

Een bedrijfsauto verzekeren, hoe moeilijk is het echt?

Een bedrijfsauto verzekeren hoeft in de praktijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het probleem dat zich vaak stelt is echter dat bedrijven onvoldoende onderzoek doen voordat je een bepaalde verzekering voor hun bedrijfsvoertuigen afsluit. Op het ogenblik dat er dan sprake is van een bepaald schadegeval brengt dat uiteraard de nodige kopzorgen met zich mee. Dat kan gelukkig ook anders. Op deze pagina gaan we je namelijk stap voor stap uitleggen waar je bij het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering allemaal rekening mee moet houden. Uiteraard kaarten we daarbij ook duidelijk de valkuilen aan. Hoe dan ook, sta jij eveneens op het punt om een verzekering voor je bedrijfsauto af te sluiten? Dan zal deze informatie voor jou ongetwijfeld ongelofelijk interessant zijn.

Welk probleem stelt er zich bij een bedrijfsauto verzekeren?

Voor elke auto die in het verkeer wordt gebracht geldt dat ze verplicht over een verzekering dient te beschikken. Dat geldt niet alleen voor auto’s van particulieren, maar zeker ook voor bedrijfsvoertuigen. Het spreekt echter voor zich dat een bedrijfsauto verzekeren in de praktijk eveneens altijd op verschillende manieren kan gebeuren. We maken een onderscheid tussen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

De WA-verzekering is de voordeligste verzekering voor bedrijfsvoertuigen. De reden waarom je voor deze verzekering zo’n lage kosten moet betalen is voornamelijk afkomstig van het feit dat enkel en alleen de schade ten opzichte van derden is verzekerd. Dat brengt voor- en nadelen met zich mee. De voordelen van een WA-verzekering zijn de volgende:

  1. Je kan je bedrijfsauto verzekeren voor een lage prijs;
  2. Je voldoet aan de geldende, wettelijke verplichting voor autoverzekeringen;

Er zijn echter niet alleen maar voordelen waar je mee wordt geconfronteerd. Er zijn dan ook zeker en vast eveneens verschillende nadelen aan dit type van verzekering verbonden. Het gaat hierbij concreet om de nadelen zoals hieronder op een rijtje gezet.

  1. Je bent uitsluitend verzekerd voor de schade die je zelf aanricht ten opzichte van derden;
  2. Een nieuwe auto WA verzekeren brengt een aanzienlijk financieel risico met zich mee;

Bovenstaande zorgt ervoor dat een bedrijfsauto WA verzekeren niet in alle situaties even interessant is. Wanneer je er als bedrijf voor hebt gekozen om te investeren in een nieuwe auto en je weet dat die auto een behoorlijk aantal kilometers gaat afleggen is het dan ook wellicht een veel betere keuze om te kijken in de richting van één van de meer uitgebreide verzekeringen.

Wanneer je bedrijfsauto verzekeren met een WA+ beperkt cascoverzekering?

Ondanks het feit dat de WA-verzekering voor veel bedrijven een interessante keuze blijkt te zijn in de praktijk is het zo dat velen toch eerder de voorkeur geven aan het afsluiten van de WA+ beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij eigenlijk om de gulden middenweg waarvoor je kan kiezen tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de allrisk autoverzekering. Indien je kiest voor de WA+ beperkt cascoverzekering kan je daarbij rekenen op de volgende extra dekkingen;

  • Schade als gevolg van brand of ontploffing is verzekerd;
  • Glasschade wordt verzekerd waaronder een barst of een sterretje in de (voor)ruit;
  • Schade als gevolg van diefstal, inbraak en joyriding is verzekerd;
  • Een aanrijding met een wild dier wordt verzekerd;
  • Schade als gevolg van een storm of bijvoorbeeld hagel is verzekerd;

De bovenstaande lijst met dekkingen vormt reeds een behoorlijke aanvulling op de standaard WA-verzekering. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat ze nog één belangrijke dekking mist. Het gaat daarbij dan concreet om de dekking die ook je eigen schade verzekert. Daar vertellen we je graag meer over door middel van de informatie die je hieronder aantreft.

Wanneer is de WA+ volledige cascoverzekering de beste keuze?

De WA+ volledige cascoverzekering is de beste keuze wanneer je de beschikking hebt over een dure bedrijfsauto waar mogelijks heel wat kilometers mee worden afgelegd. Deze verzekering zorgt er immers voor dat je eigen auto altijd op de meest optimale wijze kan worden verzekerd. Zo ben je niet meer alleen verzekerd middels alle dekkingen zoals eerder omschreven uit de WA en de WA+ beperkt cascoverzekering, maar wordt ook de eigen schade aan je eigen bedrijfsauto verzekerd. Let wel, het spreekt voor zich dat de schade niet moedwillig mag zijn veroorzaakt. Heb je ervoor gekozen om een vrij voordelige tweedehandse bedrijfsauto aan te kopen die reeds behoorlijk wat jaartjes op de teller heeft staan? Dan spreekt het voor zich dat het wellicht een wat minder interessante keuze is om de WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk af te sluiten.

Hoe de kosten voor je bedrijfsauto verzekeren drukken?

Ook wanneer je uiteindelijk kiest voor het afsluiten van de WA+ volledige cascoverzekering zal je merken dat het op verschillende manieren mogelijk is om de kostprijs van je bedrijfsautoverzekering te drukken. In eerste instantie doe je er sowieso goed aan om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende bedrijfsautoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Hiermee kan je er reeds de goedkoopste optie tussenuit halen. Dat is echter niet alles. Verder is het namelijk ook belangrijk om stil te blijven staan bij de bespaarmogelijkheden zoals hieronder aangegeven.

1.) Hoeveel bedraagt het eigen risico op je verzekering?

Wil je graag je bedrijfsauto verzekeren tegen een zo laag mogelijke prijs? Hou dan zeker altijd rekening met het eigen risico dat geldt voor de verzekering. Dat eigen risico kan ervoor zorgen dat de periodieke verzekeringspremie aanzienlijk hoger uitvalt dan eigenlijk strikt noodzakelijk is Wil je dus met andere woorden de periodieke kostprijs binnen de perken kunnen houden? Dan kan het eventueel een goed idee zijn om het eigen risico te verhogen. Let wel op, zo’n hoger eigen risico betekent uiteraard ook dat je bij een mogelijks schadegeval zelf meer kosten zal moeten betalen.

2.) Zijn er eventueel dekkingen die je eigenlijk niet nodig hebt?

In bepaalde gevallen komt het voor dat bedrijven ervoor kiezen om een bedrijfsautoverzekering af te sluiten die over veel te uitgebreide dekkingen beschikt terwijl men daar eigenlijk geen behoeften aan heeft. Geldt dat ook voor jouw bedrijfsautoverzekering? Dan is het mogelijks de moeite waard om even de dekkingen waar je geen behoeften aan hebt te schrappen. Op deze manier kan je vrij eenvoudig direct een interessante besparing realiseren op je bedrijfsautoverzekering.