Webzinner
Gezondheid

Zorg altijd goed voor je gebit

Wat zou je zonder je tanden moeten? Natuurlijk zorgen mooie tanden voor een goede uitstraling naar de rest van de wereld. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook gewoon een functionele rol. Je hebt je tanden namelijk nodig om je voedsel goed te kunnen kauwen. Dit is zodat je je voedsel door kunt slikken en het makkelijker verteerd kan worden door je lichaam. Het is daarom van groot belang dat je goed zorg draagt voor je tanden en uiteraard de rest van je mond. Dit moet dan ook door in ieder geval twee keer per dag je tanden te poetsen en daarnaast regelmatig te flossen en mondwater te gebruiken.

 

Soms is dit echter dus niet voldoende. Dit is net als met het verzorgen van je lichaam. Je kan nog zo goed voor jezelf zorgen, toch kun je nou eenmaal wel eens een koutje vatten of de griep krijgen. Dit kan ook gebeuren met je tanden, gelukkig kan de tandarts deze klachten over het algemeen gewoon goed behandelen. Een goed voorbeeld hiervan is tandsteen. Echter kan de tandarts je niet altijd helpen en zal hij of zij in sommige gevallen de expertise van een orthodontist nodig hebben.

 

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer er ontstoken weefsel in het wortelkanaal van uw gebit terecht is gekomen. Om dit te kunnen verhelpen zul je, helaas maar waar, een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan.  Hoe werkt zo’n behandeling dan precies? Het is belangrijk om van tevoren eerst dit te weten, wat is het wortelkanaal precies? Elke tand en kies bestaat uit een kroon en een of meerdere wortels. De wortels bevinden zich onder het tandvleesoppervlak en zorgen ervoor dat de tand of kies goed verankerd is in de kaak. Door elke wortel loopt een wortelkanaal en in dit kanaal zit levend weefsel. Dit levende weefsel heet Pulpa. Pulpa bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaten. Wanneer deze gaan ontsteken zal dit hevige pijnklachten opleveren. In dit geval zul je dan toch echt een wortelkanaalbehandeling nodig hebben om alles op te kunnen lossen.

 

Voor meer info : Zorg altijd goed voor je gebit