Webzinner
Image default
Gezondheid

Heb je last van een trillend oog? Dit is hoe het ontstaat

Heb je last van een trillend oog? Dit is hoe het ontstaat

Een trillend oog is een vervelende, maar gelukkig onschuldige aandoening. Hoewel het niet pijnlijk is kan het wel ongemak veroorzaken. Er zijn verschillende redenen waarom een ooglid kan gaan trillen, die hieronder uit de doeken zullen worden gedaan. Het wordt veroorzaakt door de nervus facialis, de zevende hersenzenuw, die verantwoordelijk is voor de aansturing van de spieren van oogleden, wangen en mondhoeken. Een overactieve nervus facialis zorgt voor een trillend oog, maar kan ook trillende wangen of mondhoeken tot gevolg hebben.

De oorzaken van een trillend ooglid

Een trillend oog kan op verschillende oorzaken duiden. Vermoeidheid is hierbij een belangrijke. Te lang inspanning leveren is vermoeiend voor je hele lichaam en je ogen vormen daarbij geen uitzondering. Zo kan te lang autorijden, achter een computer zitten of lezen een trillend oog opleveren. Daarnaast is de inname van bepaalde voedingsstoffen van belang. Zowel koffie als alcohol hebben een oppeppend effect waardoor de hartslag omhoog gaat, de stofwisseling versnelt en bepaalde spieren actiever worden. De spieren van je ooglid behoren ook tot deze groep.

Stress is vaak de grootste boosdoener

Tegelijkertijd kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium en vitamine B12, een vergelijkbaar effect hebben. Zoals het voor je hele lichaam van belang is heeft het ook bij een trillend oog voordelen om een gebalanceerd dieet te hebben. Ten slotte is stress één van de grootste redenen voor een trillend ooglid. De spanning in je lichaam heeft effect op je spieren, met trillingen tot gevolg. De oorzaken mogen duidelijk zijn, maar hoe je er vanaf komt is minstens zo belangrijk. Wat kun je zelf doen?

Dit kun je tegen dat vervelende gevoel in je oog doen

Bij een trillend oog is rust een belangrijke remedie. Zowel bij stress als vermoeidheid als oorzaak moet je lichaam tot rust komen en vaste ontspanningsmomenten kunnen hierbij helpen. Zo leer je jezelf aan om pauze te nemen zonder dat je het iedere keer voor je uit schuift. Let tevens op wat je eet en drinkt. Zorg voor de juiste voedingsstoffen en laat koffie en alcohol wat vaker staan. En uiteraard staat het verminderen van stress met stip op één. Als zorgen je bezighouden is het wegnemen van de basis van een trillend oog dé belangrijkste remedie. Wil je meer lezen over het verminderen van stress kijk dan gerust op de website van Liberi stress en burn-out coaching.