Webzinner
Image default
Gezondheid

Te veel cortisol in je lichaam? Dit is wat het met je doet

Te veel cortisol in je lichaam? Dit is wat het met je doet

Misschien heb je er wel eens van gehoord en misschien is het je volledig onbekend: cortisol. Het heeft alles te maken met hoeveel stress je ervaart en had in vroegere tijden een zeer nuttige functie. Het zorgde ervoor dat je in staat was om te vluchten als je stress ervoer door een gevaarlijke situatie. Door de aanmaak van deze stof wordt energie die in cellen opgeslagen zit sneller beschikbaar en wordt de bloedsuikerspiegel verhoogd. Dit zorgt ervoor dat spieren voor langere tijd inspanning kunnen leveren. Ideaal dus in situaties waarin je daadwerkelijk moet vluchten.

Het nut van cortisol en hoe het precies werkt

Tegenwoordig hebben we vaak echter heel andere bronnen van stress en hoef je niet fysiek te vluchten als je relatie- of financiële problemen hebt of op je werk met zorgen te maken hebt. Toch reageert je lichaam hetzelfde en wordt cortisol aangemaakt. Normaal gesproken wordt dit na twee dagen door je lever afgebroken, wat betekent dat je de spanning in je lijf tot twee dagen na een stressvolle situatie nog kunt voelen. Als je echter langdurig last hebt van stress kan dit allerlei lichamelijke gevolgen hebben. De hoeveelheid cortisol in je lichaam blijft dan te lang en te hoog en je lijf reageert hierop.

Hoe uit een te hoge cortisolwaarde zich in je lichaam?

Hoe uit zich dit precies? Bijvoorbeeld door een slecht humeur, (extreme) vermoeidheid of een onrustig, zenuwachtig gevoel. In stressvolle perioden zijn deze symptomen je misschien niet onbekend. Ook lichamelijke klachten behoren tot de gevolgen van een te hoge hoeveelheid cortisol. Denk hierbij aan een verminderd immuunsysteem, omdat dit in tijden van stress op een laag pitje wordt gezet. Ook een hoge of juist lage bloeddruk, spierafbraak, hart- en vaatziekten en zelfs hersenbeschadiging behoren tot de gevolgen van te veel cortisol.

Zo verlaag je stress én de hoeveelheid cortisol

Al met al heel vervelende gevolgen en de moeite van het voorkomen meer dan waard. Maar wat als het kwaad al geschied is en je met deze gevolgen kampt? Cortisol verlaag je door stress te verminderen en dat doe je op een aantal manieren: beweeg voldoende, let op je voeding, zorg voor voldoende ontspanning en houd je aan een vast slaapritme. Merk je dat je gestresst blijft? Overweeg om met iemand te gaan praten. Een coach kan je helpen grip op dit gevoel te krijgen.

 Wil je meer lezen over stress en burn-out lees er dan alles over op Liberi burn-out coaching