Wanneer je voornemens bent om een huis te gaan kopen, dan komt er een hele hoop op je af. Termen zoals een notaris, hypotheekverstrekker, financieel adviseur, koopcontracten en nog veel meer worden je om de oren geslingerd. Toch is het belangrijk om het hele traject rustig en stap voor stap te doorlopen. Het is namelijk iets wat je niet dagelijks doet en waar je dus ook rustig de tijd voor moet nemen. Om je hierin te kunnen ondersteunen, hebben we een aantal handige tips, die je kunnen helpen om het volledige aankoopproces van A tot en met Z te kunnen volbrengen.
De financiële mogelijkhedenHet kopen van een huis doet ruim 95 procent van de mensen met behulp van een hypotheek. Dit is dan ook direct de eerste stap, voordat je zoektocht kan beginnen. Uiteraard is er niets mis mee om alvast online wat rond te neuzen om te kijken wat je mooi vindt. Maar wanneer je concreet wordt, is het belangrijk je te realiseren dat het eerst belangrijk is te weten wat je kunt opnemen. Ga daarom dus ook in gesprek met een hypotheekadviseur van Ikbenfrits of gebruik één van de vele handige online tools die je kunnen helpen te berekenen wat je maximaal zou kunnen opnemen aan hypotheek.
De zoektocht naar een woningNu je weet wat de mogelijkheden zijn, is het zaak te gaan zoeken naar een geschikte woning. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Eén van de eerste stappen die mensen nemen, is het zoeken via Funda. Dit is een platform waar het grootste deel van de woningen die te koop staan in ons land staan vermeld. Dit kun je eenvoudig doen op basis van verschillende zoekcriteria. Je kunt uiteraard filteren op basis van prijs, maar ook locatie, aantal slaapkamers, oppervlakte en nog veel meer. Op basis daarvan krijg je een selectie met geschikte woningen en kun je vanuit daar verder kijken of je eventueel een bezichtiging zou willen plannen ja of nee.
De eerste bezichtigingHeb je een woning gevonden die je wel wat lijkt, dan is het tijd om niet alleen de foto’s goed te bekijken, maar ook om de woning eens van binnen met je eigen ogen te bekijken. Dit kun je doen door een bezichtiging te plannen. Wanneer je dit hebt gedaan, loop je samen met de makelaar door de woning en kijken jullie samen naar de verschillende opties en mogelijkheden welke het huis je te bieden heeft. Dit geeft je ook direct de gelegenheid om vragen te stellen. Een bezichtiging duurt vaak een half uur en is verder volledig vrijblijvend.
Het uitbrengen van een bodHeb je na het bezichtigen van de woning het gevoel dat deze woning voldoet aan je wensen, dan kun je een bod uitbrengen. Dit kun je doen bij de makelaar, die dit bod vervolgens bij de verkopende partij voorlegt. Het kan zijn dat het bod direct wordt geaccepteerd, maar het kan ook zijn dat er een tegenbod wordt gedaan. Is dit het geval, dan zal de onderhandeling beginnen en dienen jullie elkaar ergens in het midden te vinden.
Acceptatie van het bod en de overdrachtIs het bod geaccepteerd, dan is het tijd om alles verder te regelen. Dat houdt in dat de hypotheekaanvraag kan worden gedaan en vervolgens na acceptatie de overdracht kan plaatsvinden. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het accepteren van het bod. Wel kan het zijn dat er in overleg met de verkopende partij enkele maanden tussen zit voordat het huis daadwerkelijk wordt overgedragen. Dit kan te maken hebben met de nieuwe woning van de verkopende partij of andere zaken.
Tot slotZoals je kunt zien lijkt het kopen van een huis een heel ingewikkeld verhaal. Uiteindelijk valt dit best mee. Het enige wat van belang is, is dat je goed beslagen ten ijs komt en bij voorkeur een adviseur inschakelt die je kan helpen bij het hele aankoopproces. Het is namelijk vooral een hoop administratieve rompslomp, waar je vaak als leek niet veel verstand van hebt. Het is namelijk zo, dat wanneer je tijdens de aanvraag de formulieren niet volledig of correct hebt ingevuld, je vertraging oploopt, wat zelf de aankoop in gevaar kan brengen.
|