Webzinner
Image default
Energie

Biodiesel: hoe werkt dat precies?

Een vertakking van biobrandstof is biodiesel

In de wereld van brandstoffen wordt er tegenwoordig steeds meer gekeken naar groenere oplossingen zoals biodiesel. Waar het overgrote deel van alle verbrandingsmotoren heden ten dage nog werkt op fossiele brandstoffen, vindt er wel degelijk een kentering plaats op dit gebied. Biodiesel is een soort biobrandstof die minder schadelijke stoffen uitstoot bij de verbranding ervan. Het kiezen voor de schonere oplossing in de vorm van biodiesel zal dus veel profijt opleveren.

Biobrandstof in de vroegere jaren

Als we terug in de tijd kijken zie je dat er rond de jaren 1900 ook veelvuldig gebruik werd gemaakt van biologische brandstoffen. Biodiesel was hier een voorbeeld van. Biologische middelen die op dat moment voorhanden waren werden ingezet om de schadelijke uitstoot te beperken. Op een gegeven moment werd rond die periode de ontdekking van de fossiele brandstoffen gedaan. Dit betekende een doodsteek voor de biodiesel: de nieuw ontdekte fossiele brandstoffen waren veel makkelijker te verkrijgen en daardoor veel goedkoper. Ook was er voldoende om nog tientallen jaren mee vooruit te kunnen. Gelukkig wordt er in de huidige maatschappij meer en meer aandacht gegeven aan het terugvallen op biobrandstof.

Hoe komt biodiesel tot stand?

Biodiesel mag het predikaat ‘biologisch’ dragen omdat het geheel natuurlijk tot stand komt. Het wordt namelijk gewonnen uit vettige gewassen zoals maïs en koolzaad. Deze gewassen worden samengeperst waarbij de vetten ontstaan die als beginstadium voor dit type bio brandstof dienen.

Er zijn verschillende soorten biodiesel

Binnen de term biodiesel zijn in ieder geval twee vertakkingen te maken in types: FAME en HVO. Hoewel het allebei biodiesels zijn, zit er wel degelijk verschil in. Zo is FAME goedkoper maar heeft het als nadeel dat het niet waterafstotend is. De kans is dus aanwezig dat er na langere tijd schadelijke bacteriën gaan ontstaan in de verbrandingsmotor. Het andere type, HVO, is daarentegen waterafstotend maar daardoor een tikkeltje duurder.

Biodiesel als een goede stap in de juiste richting

Met de aandacht voor het veranderende klimaat in het achterhoofd is biodiesel een goede keuze voor jouw verbrandingsmotor. Hoewel een volledige overstap van fossiele brandstoffen naar biodiesel niet altijd direct te realiseren is, kan er in ieder geval een combinatie gemaakt worden die mondjesmaat kan zorgen voor de inburgering van biodiesel.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/