Webzinner
Image default
Dieren

Hoeveel katten leven er in Nederland?

Katten zijn de meest populaire huisdieren in Nederland. Je ziet ze bijna overal wel zitten. Hoeveel katten zouden er in Nederland wonen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen exacte telling bestaat van alle katten in Nederland. Er zijn wel schattingen gemaakt door verschillende organisaties zoals de Dierenbescherming, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en diverse onderzoeksbureaus. De cijfers variëren echter nogal omdat niet alle katten geregistreerd zijn bij bijvoorbeeld een dierenarts of een databank.

Volgens het CBS waren er in 2020 ongeveer 2,6 miljoen huishoudens met een of meerdere katten. Dit betekent echter niet dat er ook daadwerkelijk 2,6 miljoen katten zijn omdat sommige huishoudens meerdere katten hebben.

De Dierenbescherming schat dat er in totaal tussen de 2,8 en 3,9 miljoen katten leven in Nederland. Deze schatting is gebaseerd op het aantal huiskatten plus zwerfkatten die buiten leven en niet geregistreerd staan.

Naast deze schattingen zijn er ook diverse onderzoeken uitgevoerd naar het aantal zwerfkatten in Nederland. Zo heeft Stichting Zwerfkatten Nederland (SZRN) in 2019 een onderzoek gedaan naar het aantal zwerfkatten in Nederland. Hieruit bleek dat er op dat moment ongeveer 135.000 tot 200.000 zwerfkatten waren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat zwerfkatten niet hetzelfde zijn als verwilderde katten. Zwerfkatten zijn vaak huiskatten die buiten zijn gaan zwerven en geen eigenaar hebben, terwijl verwilderde katten al meerdere generaties buiten leven en niet meer gewend zijn aan menselijk contact.

Hoewel de schattingen van het aantal katten in Nederland uiteenlopen, is wel duidelijk dat er veel katten zijn die onze zorg en aandacht nodig hebben. Het is daarom belangrijk om verantwoord om te gaan met huisdieren en ervoor te zorgen dat ze goed verzorgd worden.

 Zorg goed voor je kat!

Een aspect van verantwoord huisdierbezit is bijvoorbeeld het chippen en registreren van je kat bij een databank. Op deze manier kan een kat snel herenigd worden met zijn of haar eigenaar als hij of zij zoek raakt. Daarnaast kunnen we ook iets doen voor de vele zwerfkatten in ons land door bijvoorbeeld lokale opvangcentra of stichtingen te steunen die zich inzetten voor het vangen, steriliseren/castreren en terugplaatsen van deze dieren. Ook zou je je kat beter kunnen steriliseren. Vooral als ze de mogelijkheid hebben om naar buiten te kunnen gaan. Een nestje kittens is heel leuk, maar als je weet dat er al zoveel katten in dierenasielen zitten te wachten, is het eigenlijk heel triest dat je er aan mee werkt om de katten populatie alsmaar te laten groeien.

Het kat-achtige blijft ook in een huiskat zitten. Ook zij willen graag klimmen en klauteren. Daarom is een krabpaal op zich geen overbodige luxe. Het biedt vaak vertier voor de kat. Zeker als er ook nog een aantal speelgoedmuisjes aan hangen.

Maar om nog even terug te komen op het aantal katten in Nederland… Eigenlijk kunnen we stellen dat er geen exacte telling bestaat van alle katten in Nederland, maar dat schattingen variëren tussen de 2,8 en 3,9 miljoen huiskatten plus een onbekend aantal zwerfkatten. Het is belangrijk om verantwoord om te gaan met huisdieren en ons in te zetten voor de vele katten die onze zorg en aandacht nodig hebben.

https://www.krabpaalwebshop.nl/