Webzinner
Image default
Bedrijven

Rieten daken in de architectuur

Architectuur is vaak nou niet iets waar iedereen spontaan enthousiast van wordt. Vaak is het maar wat saai en kan je mensen niet echt boeien met een mooi verhaal over de architectonische schoonheden die voortkomen uit de Palladianistische stroming. Nu zijn dit ook worden waar je mond van open valt om te gapen.

Toch gaan we vaak naar een stad om mooie gebouwen te bewonderen. Met welke bouwstijl ze gebouwd zijn maakt dan vaak wat minder uit, maar het feit dat een gigantische wolkenkrabber zo maar blijft staan vinden we vaak verwonderlijk. Daarnaast kan een gebouw ook heel mooi aangekleed zijn met mooie zuilen of beelden aan de muur, zoals het paleis op de Dam in Amsterdam.

Stiekem vinden we sommige dingen die te maken hebben met architectuur dus toch wel leuk, ook al hebben we het niet door. En dat is ook niet heel gek. Sommige zijn karakteriserend voor een bepaalde cultuur. Andere gebouwen staan soms in het middelpunt vanwege hun authentieke stijl of vanwege een gebeurtenis, zoals het voorkomen in een film. Nakatomi, oftewel Fox Plaza is hier een goed voorbeeld aan. Dit gebouw kwam voor in de kaskraker Die Hard. Een film die in 1988 in première ging met Bruce Willis in de hoofdrol.

Zoals eerder aangegeven kan het ook door de cultuur komen. Wat in Nederland dan weer heel kenmerkend is zijn de rieten daken die gebruikt worden. Tegenwoordig een stuk minder dan vroeger, maar bij oude boerderijen liggen ze er vaak nog op. Het past bij het beeld van Nederland zo’n 150 á 200 jaar geleden. Polders die volstonden met boerderijen. Riet was goedkoop en darm werd dit gebuikt als dak. Het was echter wel erg brandgevaarlijk. Daarom bewerken rietdekkers tegenwoordig het riet om er voor te zorgen dat het riet niet meer zo licht ontvlambaar is als vroeger.

Voor meer info : Rieten daken in de architectuur