Webzinner
Image default
Bedrijven

De CAO

De collectieve arbeidsovereenkomst, afgekort ook wel de CAO genoemd, is een verzameling van afspraken die gemaakt zijn tussen de werkgevers en de vertegenwoordigers van de werknemers van een bedrijf. Met een collectieve arbeidsovereenkomst weten de werkgevers en de werknemers welke rechten en plichten ze hebben. Een CAO is vaak geldend voor een verzameling van werknemers. Deze geldt dus niet alleen binnen een bedrijf, maar vaak binnen een branche of beroepsgroep. Voor verschillende sectoren bestaan er dus verschillende CAO’s. In de CAO’s staan de arbeidsvoorwaarden , bijvoorbeeld wat het minimumloon is, en staat er informatie in die gaan over de uren die gemaakt worden met overwerken en een opzegtermijn.

Een voorbeeld van een CAO is de CAO bouw. Mensen die aangesloten zijn bij deze CAO hebben dus andere rechten en plichten als mensen die in de sociale sector werkzaam zijn. Vaak krijgen de mensen in de bouw wat minder uren voor hun rekening. De werktijden zijn wat strikter. Het werk is meer fysiek en ze hebben dan ook meer rust nodig. Hiermee worden de werknemers beschermt tegen het feit dat werkgevers willen dat hun personeel nog een uurtje langer doorgaat of een extra dag werkt.

Het staat vast dat je minstens 25 vakantiedagen per jaar krijgt, als je boven de achttien bent. En als er een volledige werkweek tussen kerstmis en oud en nieuw valt, dan krijgen de werknemers nog een extra vakantiedag. Verder is geregeld dat werknemers hun vakantiedagen behouden wanneer hij of zij tijdens de vakantie arbeidsongeschikt is. Deze kunnen op een ander moment worden opgenomen.

Ten slotte heb je nog het recht op reiskostenvergoeding. Deze is opgenomen in bijna alle CAO’s. Wanneer je met de auto of de fiets naar het werk gaat kan je hier beroep op doen. Wil je meer te weten komen over CAO’s? Kijk dan eens op de website van CBBS.

Voor meer info : De CAO