Webzinner
Image default
Verbouwen

Wat weet jij van de RI&E?

Als ondernemer wil je zo veel mogelijk risico beperken. Betalen opdrachtgevers wel, wat als personeel ziek wordt, klopt je concept? Zolang alles goed gaat, is er niets aan de hand. Maar wat als dat niet het geval (meer) is? Zorg daarom dat je omtrent je medewerkers alles goed voor elkaar hebt. Dit begint bij een RI&E.

Weet jij het gevaar?

Er zijn vele risico’s en scenario’s denkbaar. De meestvoorkomende of degene met het hoogste risico wil je zo veel mogelijk inperken. Wat als je achterstallig onderhoud hebt en er gebeurt iets? Dan dien je dat te melden in het RI&E. Risico inventarisatie en evaluatie.

Zorg er ook voor dat alle PBM persoonlijke beschermingsmiddelen wel worden gebruikt. De uitval van een medewerker is al duur genoeg. Dan wil je al helemaal geen claim hebben, imagoschade oplopen of achterstallig onderhoud hebben. Een RI&E instrument is dan ook zeker aan te raden.

Krijg inzicht in je risico’s 

Met een RI&E – Risico-inventarisatie & evaluatie krijg je inzicht in alle problemen, uitdagingen en mogelijke oplossingen. Door allereerst een PvA (Plan van Aanpak) te maken aan de hand van verschillende vragenlijsten, krijg je een handig overzicht in de to do’s. Het AMS is bijvoorbeeld zo’n geschikt RI&E instrument. Door deze risico’s te beperken, voorkom je de grootste en duurste problemen. Gebeurt er toch wat? Maak dan gebruik van een ongevallen formulier om herhaling te voorkomen. 

Is het verplicht?

Iedere ondernemer met personeel in dienst moet een RI&E hebben. Maar door diverse tools wordt het je gelukkig al wel makkelijk gemaakt. Maar neem er wel even de tijd voor. Het is namelijk een cruciaal onderdeel van je onderneming maar er wordt ook geïnspecteerd en gehandhaafd door de SZW. Een boete wil je al helemaal ontlopen waardoor je doorgaans ook negatieve publiciteit krijgt. Kortom, zorg voor een goede RI&E en daardoor bespaar je uiteindelijk een hoop tijd, geld en ellende.

Voor meer info : Wat weet jij van de RI&E?