Webzinner
Image default
Rechten

ISO 45001: norm voor een veilige werkomgeving

ISO 45001 is de officiële internationale norm ter bevordering van het gezond en veilig werken. Het is niet alleen belangrijk om hieraan te voldoen omwille van de Arbowet, maar jouw werknemers verwachten namelijk ook een veilige en gezonde werkomgeving. En ook je klanten of opdrachtgevers verwachten dat jij een veilige en gezonde werkplek biedt voor al je personeel. Vaak is een ISO 45001 certificering ook een eis voor opdrachtgevers om samen te werken.

 

Met ISO 45001 certificering bewijs je als bedrijf dat je systematisch werkt aan de arbeidsomstandigheden en daarbij de gezondheid en veiligheid van je werknemers.

 

Hoe werkt ISO 45001 certificering?

Een onafhankelijke deskundige beoordeelt of je product / management systeem aan de vastgestelde ISO 45001 norm voldoet. Is dat het geval? Dan wordt het vastgelegd in een officieel document: het certificaat. Zoals je al kon lezen is dat voor vele opdrachtgevers een eis om samen te werken. Maar er zijn meer voordelen voor het hebben van een ISO 45001 certificaat.

 

Eenmaal zo’n certificaat, dan wil je dat graag behouden. Een online platform als Pharius, waar je op de hoogte wordt gehouden van alle updates omtrent de arbo wetten, biedt je ondersteuning.

 

Voordelen ISO 45001

Naast het belangrijke gegeven dat het zorgt voor een veilige werkomgeving voor iedereen op uw werkvloer, biedt ISO 45001 certificering nog meer voordelen. We noemen er 3: 

–       Jouw bedrijf of organisatie heeft een professionele uitstraling richting de markt

–       Het verlaagt het ziekteverzuim en daarmee ook de kosten die daarbij gepaard gaan

–       Het verhoogt de tevredenheid onder je werknemers en dus ook het aantal gemotiveerde werknemers.

De arbo-aspecten gezondheid en veiligheid van werknemers is bij elk bedrijf en elke organisatie belangrijk. Elke organisatie, groot of klein, profit of non-profit hebben profiteren van bovengenoemde voordelen als je je houdt aan de ISO 45001 norm. Uiteraard geeft het alleen de richtlijnen aan en bepaalt elk bedrijf de eigen invulling. Bij kleinere bedrijven zal dit allemaal net iets eenvoudiger zijn dan bij de grotere organisaties.

 

 

 

Voor meer info : ISO 45001: norm voor een veilige werkomgeving