Webzinner
Image default
Aanbiedingen

Ouderdom bij katten

Er wordt vaak gezegd dat katten 7 levens hebben. of dit nu wel of niet waar is; een ding is wel zeker: jouw kat wordt met de jaren wel steeds ouder. Hoewel jouw kat voor een huisdier heel oud kan worden, is het belangrijk om in te spelen op de bijkomstigheden van het ouder worden. 

 

Medische problemen

Bij ouderdom is er sprake van aftakeling van het lichaam. Ook de conditie en lichamelijke staat van katten gaan achteruit in de loop der jaren. Zo kan jouw kat nierproblemen en diabetes krijgen. Wanneer jouw kat veel meer gaat drinken en naast de bak plast kan dit wijzen op diabetes of nierproblemen; een goede reden daarom om naar de dierenarts te gaan. Daarnaast zijn ook pijnlijke gewrichten en schildklieraandoeningen ouderdomskwaaltjes bij katten. Dit laatste maakt jouw kat hyperactief. Probeer het gedrag van jouw huisdier goed in de gaten te houden en bij afwijkend gedrag te informeren bij een dierenarts.

 

Gedragsveranderingen

Naast lichamelijke klachten, kan jouw kat ook gedragsveranderingen ondergaan. Zo kan hij of zij agressief of snel geïrriteerd worden. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met pijn. Deze pijn kan ontstaan door aanrakingen wanneer jouw kat artrose heeft. Ook kan het zijn dat je te ruw de vacht borstelt terwijl door de ouderdom steeds meer botjes uit gaan steken. Tot slot kan jouw kat door doofheid en slechtziendheid angstig en boos worden. Door extra voorzichtig te zijn en waakzaam te zijn voor gedragsveranderingen en lichamelijke klachten kun je jouw kat het meeste comfort bieden. Wanneer klachten afwijkend of verergeren is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts.

 

Extra verzorging en hulp

Wanneer jouw kat ouder is, is het belangrijk om hem of haar te helpen met dagelijkse dingen. Dit kan bijvoorbeeld door het etensbakje wat hoger te zetten en de nagels te knippen. Dit laatste is belangrijk omdat katten door minder beweging en klimmen niet goed meer in staat zijn om hun nagels te onderhouden. Ook meer comfortabele plekjes creëren zorgt voor veiligheid en rust. Zo kun je een extra kattenmand kopen waarin je een oud T-shirt van jou zelf legt. Hierdoor weet jouw huisdier dat hij of zij veilig en in de buurt is van jou. Hierdoor raken katten ook minder gedesoriënteerd.

 

https://www.krabpaal.nl/