Webzinner
Image default
Aanbiedingen

Houten huizen: is het de moeite waard om te investeren?

 

Na vele jaren in de bouw van houten huizen te hebben gewerkt, worden we vaak geconfronteerd met de vraag: is het de moeite waard om een ​​houten huis te isoleren? Daarom hebben we in dit artikel besloten nogmaals te benadrukken dat het moeilijk is om één antwoord op deze vraag te vinden. De waarheid is dat de mate waarin een huis in een bepaald huis moet worden geïsoleerd, direct afhangt van het gebruik ervan. Voordat u een beslissing neemt, is het daarom de moeite waard om een ​​goede inschatting te maken van uw persoonlijke behoeften en andere factoren waarvoor isolatie van de woning belangrijk is.

 

Om het gemakkelijker te maken om te beslissen of u uw houten huizen wilt isoleren, lichten we de 5 belangrijkste aspecten toe waarmee u rekening moet houden bij het nemen van een definitieve beslissing.

 

  1. Het doel van houten huizen

Misschien is de belangrijkste vraag die moet worden beantwoord bij de beslissing om te investeren in de isolatie van een blokhut, hoeveel deze zal worden gebruikt in het koude seizoen? Hoewel houten huizen op het eerste gezicht lange tijd alleen met zomervakanties werden geassocieerd, is een dergelijke benadering volgens het team van maestrotuinhuizen.nl erg achterhaald. Tegenwoordig worden hout geïsoleerde huizen zowel als vakantiehuis als als permanente woning gebruikt.

Dus als u houdt van ontspannen in de natuur en de buitentemperatuur de enige reden lijkt te zijn om de blokhut in de winter niet te bezoeken, dan is de isolatie van het huisje een waardevolle investering. Als u uw vakantiehuis echter voornamelijk in de zomer gebruikt, kunnen tijdelijke verwarmingsoplossingen voor het huisje ook een goede keuze zijn. In dit geval wordt meestal gebruik gemaakt van een open haard of een elektrische kachel – hoewel de warmte in het ongeïsoleerde tuinhuis veel korter zal blijven en de kachels vaker moeten worden gebruikt, zal de temperatuur zeker goed genoeg zijn voor kortere bezoeken of korte verblijven .

 

  1. Hout dat wordt gebruikt voor de bouw

Het is geen geheim dat hout als materiaal extreem hoge isolerende eigenschappen heeft – door de lage geleidbaarheid van hout kan het warmte vasthouden in de wooncabines, niet minder dan een baksteen of blokhut. Daarom is er in een ongeïsoleerde houten hut ook op koelere zomerdagen meestal voldoende warmte.

 

Belangrijk om hier ook te vermelden is dat de hoge kwaliteit van hout enorm belangrijk is voor de isolerende eigenschappen van hout. Daarom raadt het team van maestrocabins.co.uk u niet aan om op een andere manier te sparen, zelfs als u hebt besloten te sparen door een ongeïsoleerd zomerhuis te kiezen. Alleen door voor uw blokhutten hout van hoge kwaliteit te kiezen, kunt u zorgen voor een geweldig microklimaat – het is in de zomer aangenaam koel in de kamer en in de winter warm.

 

 

 

 

 

Als we het klimaat in Litouwen beoordelen, wordt naaldhout waarschijnlijk het meest gebruikt voor de bouw van houten huizen in de regio: dennen, sparren, ceders of ceders, lariksen. Natuurlijk hangt de keuze van deze houtsoorten in de eerste plaats rechtstreeks samen met het aantal bomen in ons land, maar niet minder belangrijk zijn de specifieke eigenschappen van hout. In vergelijking met vurenhout heeft vuren bijvoorbeeld een veel hogere weerstand tegen temperatuurverschillen, dus deze houtsoort wordt meestal gekozen voor de productie van bouwconstructies. De dichtheid van dennenhout kan zorgen voor betere mechanische eigenschappen van het gebouw, en het hout dat ervan wordt gemaakt, zal ook een betere luchtcirculatie hebben – het zal meer ademen. Als we het essentiële aspect beoordelen – thermische isolatie, zal de isolatie van een huis van sparrenhout minstens 10% beter zijn dan een huis van grenen, maar hetzelfde huis van lariks zal zelfs 25-30% kouder zijn.

 

Het is een interessant feit dat zowel sparren- als dennenhout aanzienlijk beter presteren dan rood Canadees en Siberisch cederhout, dat dankzij hun unieke structuur niet alleen de warmte zeer goed vasthoudt. Het staat ook bekend als een stof die de lucht en de microben daarin buitengewoon goed reinigt. Cederhout heeft ook een zeer lage compressie coëfficiënt, dus het geeft praktisch niet toe aan longitudinale en transversale rotatie of krimp. Door de lage dichtheid en het hoge vochtgehalte in de houtstructuur heeft ceder het laagste warmteverlies in vergelijking met andere houtsoorten.

 

Elke specialist van houten houten huizen zal het erover eens zijn dat het grote voordeel is als je bij het kiezen van hout voor constructies rekening houdt met niet alleen de houtsoort, maar ook waar de bomen groeiden, in welk jaargetijde ze werden gekapt. Coniferen kunnen bijvoorbeeld aanzienlijk groeien, afhankelijk van welk bos gemengd, dicht of misschien in het bos op een heuvel, in een moeras of laagland is – wat vrij belangrijk is voor de sterkte en duurzaamheid van het gebouw. Het is niet ongebruikelijk dat degenen die van plan zijn een houten huis te bouwen, zich afvragen in welke tijd van het jaar de stammen meer geschikt zijn voor een houten huis. Het is bekend dat de winterkap veel droger zal zijn, dus het drogen van de reeds gemonteerde structuur maakt grote vervormingen en grote scheuren minder waarschijnlijk.

  1. Algemene isolatie van een blokhut

Ook als je besluit dat een geïsoleerd houten huis voor jou niet nodig is, zeg dan geen nee tegen de algemene isolatie van een houten huis. De waarheid is dat als u besluit een houten huis te isoleren, dit min of meer vanzelf wordt gegarandeerd, zodat u kunt genieten van een probleem minder. In het geval van een niet-geïsoleerd huis, is het noodzakelijk om speciale aandacht te besteden aan de algehele isolatie van residentiële houten huizen, omdat dit bepaalt hoe lang de warmte erin blijft.

 

 

 

Een goede isolatie van een houten huis is niet minder belangrijk vanwege de gevaren van vocht. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat nadat het huis is gebouwd, het minstens een paar jaar zal bewegen. Dus als het isolatie proces niet goed wordt berekend, kunnen de voor isolatie gebruikte materialen beschadigd raken en moet het werk mogelijk opnieuw worden uitgevoerd.

 

Bij het nadenken over de goede isolatie van een blokhut is de isolatie van de vloer een van de meest voorkomende problemen in houten huizen, wat zelden wordt opgelost door tapijten op de vloer. Om deze reden is het de moeite waard om geïsoleerde vloeren te kiezen, zelfs als u besluit de muren van een houten huis niet te isoleren. Het beschermt met name het huis tegen “koudebruggen”, die uiterst belangrijk zijn voor de algehele binnentemperatuur. Het is ook vermeldenswaard dat polyurethaan een bijzonder geschikt isolatiemateriaal kan zijn om een ​​hoog niveau van vloerisolatie te garanderen. Dit materiaal is homogeen en vereist geen extra afdichting. Polyurethaan hecht goed aan de isolerende laag, waardoor het meestal mogelijk is om een ​​veel hogere thermische isolatie te bereiken dan met andere materialen.

 

Het is ook een must om te weten dat bij het beoordelen van de algehele isolatie van een houten huis, ramen en deuren verantwoordelijk zijn voor maar liefst 25% en soms zelfs 30% van het warmteverlies. Daarom, als u besluit dat de isolatie van het huis niets voor u is, is het in elk geval de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan de kwaliteit en isolatie van ramen en deuren. Waarschijnlijk de meest populaire optie die een hoge thermische isolatie garandeert, zijn kunststof ramen en verzegelde deuren. Er zijn echter andere manieren om de thermische isolatie te verhogen om de authenticiteit en stijl van een houten huis te behouden. In dit geval kan de optie worden overwogen om het glas te vervangen door dikker glas en worden vaak luiken gebruikt voor de ramen van houten huizen met slechte isolatie.

 

 

Een andere mogelijke manier om de hoogste isolatie van deuren en ramen te garanderen, is door een speciale kit aan te brengen op het gebied waar het glas aan het raamkozijn is bevestigd, en indien nodig kan de glaslijststrip ook worden vervangen. Zolang de buitentemperatuur niet nul is, kan er ook een speciale isolatietape over de volledige omtrek van de kozijnen worden gelijmd. Met het blote oog zichtbare scheuren in de kozijnen kunnen worden gedicht met watten, parallon snippers of ander verwarmingsmateriaal. Bijzondere aandacht moet niet alleen worden besteed aan de buitenkant, maar ook aan alle deuren die naar koude kamers of gangen leiden. Hier zou het belangrijkste isolatiemiddel kunnen zijn om de openingen tussen de deurkozijnen te vullen.

 

Luchtdichte plafonds zijn een andere factor die warmte langer vasthoudt, zelfs in ongeïsoleerde wooncabines. Wanneer warme lucht naar boven stijgt, is het vooral belangrijk dat ze luchtdicht zijn en geen scheurtjes hebben waardoor warmte het veld kan binnendringen.

  1. Regelmatig onderhoud

Het is een bekend feit dat, ongeacht of u besloten heeft om uw tuinhuis te isoleren of niet, regelmatig onderhoud van een houten huis onvermijdelijk is om het jarenlang in goede staat te houden. Het is waar dat het belangrijk is om hier te benadrukken dat niet-geïsoleerde houten huizen tijdens het winterseizoen veel meer zorg vergen in vergelijking met geïsoleerde houten huizen.

 

Volgens de specialisten van maestrotuinhuizen.nl worden de geïsoleerde wanden van het huis in de winter vooral belangrijk voor de conditie van de buisleidingen. In de praktijk zijn er vaak gevallen waarin de strenge kou in de winter niet alleen de buitenkant van het huis aantast, maar ook de leidingen in de muren, die, als ze niet bestand zijn tegen lage temperaturen, uiteindelijk gewoon exploderen. Hoewel een goede isolatie van een huis niet noodzakelijkerwijs garandeert dat u volledig beschermd bent tegen het probleem van beschadigde leidingen, wordt het een van de eerste waarborgen. Als de houten blokhut geen enkele isolatielaag heeft, kan de speciale oplossing speciale kabels zijn die in de leidingen zelf worden gebruikt voor hun reguliere verwarming.

 

Regelmatige bezoeken aan uw vakantiehuis zullen waarschijnlijk noodzakelijk worden, zelfs als het huisje tijdens het koude seizoen vocht begint op te hopen, wat erg belangrijk is om te beheersen. Omdat te veel vocht een prima medium is voor de ontwikkeling van zowel schimmels als bacteriën die uiteindelijk verschillende luchtwegaandoeningen veroorzaken, is het noodzakelijk om regelmatig een niet-geïsoleerd houten huis te bezoeken en deze veel vaker te verwarmen met een open haard of kachel dan in een geïsoleerd huis .

 

  1. Verwarmingssysteem

Geïsoleerd huis of niet, verwarmingssysteem in huis – een onvermijdelijke oplossing. Zelfs als u tijdens het koude seizoen weinig tijd in het huisje doorbrengt, is het noodzakelijk om het zomerhuis regelmatig te verwarmen. Alleen op deze manier vermijdt u bevroren leidingen, bevroren muren en ophoping van vocht, wat op de lange termijn ernstige problemen kan veroorzaken die de structuur van houten huizen kunnen beschadigen.

 

Volgens de praktijk wordt de normale verwarming van het houten huis meestal zonder enige aarzeling of overweging geïnstalleerd als het huis vrij vaak wordt gebruikt in het verdorde seizoen. Volgens experts wordt in de houten huisjes, die in de winter zeer zelden worden bezocht, echter meestal gekozen voor een elektrische kachel of open haard. Het is de moeite waard om hier te benadrukken dat een dergelijke lokale verwarming van het gebouw zeer tijdelijk is. Met behulp van lokale verwarming duurt het veel langer om het pand te verwarmen en zal de warmte het ongeïsoleerde zomerhuis veel sneller verlaten dan bij een geïsoleerd huis. Dit betekent dat het verwarmen van het huis niet alleen een langer proces zal zijn, maar ook veel meer zal kosten.